25η Μαρτίου: Διατροφικός οδηγός επιβίωσης

Αρχική 9 Τρόφιμα 9 25η Μαρτίου: Διατροφικός οδηγός επιβίωσης
22 Μαρτίου, 2023

Η 25η Μαρτίου είναι μια διπλή γιορτή για την χώρα μας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ενώ επίσης τιμούμε και τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Την τιμητική του ωστόσο έχει και ο μπακαλιάρος με την σκορδαλιά, ως το παραδοσιακό γεύμα που τρώμε αυτήν την ημέρα.

Στο συγκεκριμένο άρθρο λοιπόν θα μάθουμε την διατροφική αξία αυτού του παραδοσιακού πιάτου αλλά και κάποιες συμβουλές για εσένα που προσέχεις ώστε να μην ξεφύγεις την συγκεκριμένη ημέρα.

Ας τα γνωρίσουμε ξεχωριστά..

Διατροφική αξία Μπακαλιάρου

Ανά 100γρ φρέσκου μπακαλιάρου περιέχονται

Θερμίδες (kcal) 82
Πρωτεΐνη (γρ) 17,8
Υδατάνθρακες (γρ) 0
Λίπος (γρ) 0,6
Βιταμίνες
Βιταμίνη C (mg) 1
Βιταμίνη K (μg) 0,1
Βιταμίνη Α (μg) 12
Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη) (mg) 0,07
Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη) (mg) 0,065
Βιταμίνη B3 (Νιασίνη) (mg) 2,06
Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ) (mg) 0,15
Βιταμίνη Β5 (Πυριδοξίνη) (mg) 0,153
Βιταμίνη Β6 (mg) 0,245
Φολικό οξύ (μg) 7
Χολίνη (mg) 65,2
Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο (mg) 16
Σίδηρο (mg) 0,38
Μαγνήσιο (mg) 32
Φώσφορο (mg) 203
Κάλιο (mg) 413
Νάτριο (mg) 54
Σελήνιο (μg) 33,1

Πηγή USDA

Παρατηρείς πως ο μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες Β, μέταλλα και φτωχό σε λιπαρά. Ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε ω3 λιπαρά οξέα.

Χρειάζεται προσοχή ο τρόπος κατανάλωσης του. Συνέχισε την ανάγνωση και θα καταλάβεις τι εννοώ

Διατροφική αξία Σκορδαλιάς

Η σκορδαλιά συνοδεύει τον μπακαλιάρο την συγκεκριμένη ημέρα. Πρόκειται για ένα πιάτο που αποτελείται από σκόρδο, λάδι, πατάτα ή ψωμί και φτιάχνεται με διάφορες παραλλαγές.

Το σκόρδο που κυριαρχεί στην σκορδαλιά πρόκειται για ένα τρόφιμο που μπορεί να έχει κάποια πραγματικά οφέλη για την υγεία σου. Κάποια από αυτά αποτελούν η προστασία από το κοινό κρυολόγημα και την ικανότητα να βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης.

Διάβασε περισσότερα Διατροφή και χοληστερόλη

Συμβουλές επιβίωσης για την 25η Μαρτίου

Ας δούμε τις μπορείς να κάνεις ώστε να μειώσεις τις συνολικές θερμίδες του πιάτου σου και να μην ξεφύγεις από το πρόγραμμα σου την 25η Μαρτίου

Κατανάλωσε τον μπακαλιάρο σου.. σαν τηγανιτό

Το τηγάνισμα του μπακαλιάρου υπερδιπλασιάζει τις θερμίδες του ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν πολλά απο τα θρεπτικά συστατικά του. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να καταναλώσεις το μπακαλιάρο σου ψητό!

Μια μερίδα βραστού ή ψητού μπακαλιάρου προσδίδει περίπου 200θερμίδες σε αντίθεση με το τηγανιτό που μπορεί να σου παρέχει μέχρι και 300-400θερμίδες!

Συμβουλή. Αν θες να κάνεις το μπακαλιάρο σου να μοιάζει σαν τηγανητό άλλα να γλιτώσεις πολλές θερμίδες τότε πρόσθεσε λίγο τριμμένη φρυγανιά στο εξωτερικό μέρος του φιλέτου σου και ψήσε στο φούρνο σε λαδόκολλα

Περιόρισε την σκορδαλιά

Η ιδανική ποσότητα είναι περίπου 2 κουταλιές. Ωστόσο η μερίδα της σκορδαλιάς που προσφέρεται στα εστιατόρια είναι σίγουρα πολλή μεγαλύτερη.

Κάθε κουταλιά της σούπας σκορδαλιά περιέχει περίπου 100θερμίδες

Ζήτησε λοιπόν να σου φέρουν σε ξεχωριστό πιάτο από τον μπακαλιάρο την σκορδαλιά ώστε να μπορέσεις να περιορίσεις την ποσότητα της στο πιάτο σου.

Μην ξεχνάς την σαλάτα σου!

Η σαλάτα θα σε βοηθήσει να χορτάσεις περισσότερο. Μην ξεχνάς πρώτα χορταίνει το μάτι και μετά το στομάχι!

Ξεδιψάμε με νερό!

Φρόντισε να έχεις κοντά στο πιάτο σου το ποτήρι με το νερό σου ώστε να ξεδιψάς πρώτα με αυτό. Ενώ προσπάθησε να μείνεις σε ένα ποτήρι από το αλκοολούχο ποτό (μπύρα, κρασί) που θα επιλέξεις.

Θυμήσου! Το αλκοόλ περιέχει κενές θερμίδες δηλαδή δεν περιέχει κανένα θρεπτικό συστατικό

Μην πας στο τραπέζι της 25η Μαρτίου νηστικός

Σημαντικό να έχεις καταναλώσεις κάποιο σνακ πριν το γεύμα σου ώστε να μην πεινάς και να μπορείς να έχεις στην συνέχεια τον έλεγχο της μερίδας σου.

Καταλήγοντας

Η 25η Μαρτίου είναι μια ιδιαίτερη ημέρα και μια διπλή εορτή! Φρόντισε να απολαύσεις και να χαρείς την συγκεκριμένη ημέρα.

Φυσικά να θυμάσαι αν μια μέρα ξεφύγεις δεν σημαίνει πως θα ακυρώσει την συνολική σου προσπάθεια. Ότι και αν επιλέξεις λοιπόν, γιόρτασε με τους συγγενείς και τους φίλους σου και απόλαυσε τα παραδοσιακά μας αυτά πιάτα, με μέτρο και ισορροπία.

Χρόνια πολλά σε όλους!

Βιβλιογραφία

Josling P. Preventing the common cold with a garlic supplement: a double-blind, placebo-controlled survey. Adv Ther. 2001 Jul-Aug;18(4):189-93. doi: 10.1007/BF02850113. PMID: 11697022.

Silagy C, Neil A. Garlic as a lipid lowering agent–a meta-analysis. J R Coll Physicians Lond. 1994 Jan-Feb;28(1):39-45. PMID: 8169881; PMCID: PMC5400934.

 

Ακολούθησε με στο Instagram

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Θέλεις να λαμβάνεις άρθρα για την διατροφή;

Δείτε ακόμα

Ιδέες για καλοκαιρινές σαλάτες

Ιδέες για καλοκαιρινές σαλάτες

Τις ζεστές αυτές μέρες του καλοκαιριού οι σαλάτες μπορούν να αποτελέσουν ένα πλήρες γεύμα που θα σε χορτάσει και ταυτόχρονα θα σου προσφέρει την δροσιά που χρειάζεσαι Αν ψάχνεις εύκολους και νόστιμους τρόπους να φτιάξεις την σαλάτα σου εισαι στο κατάλληλο άρθρο...

Νεκταρίνια: Διατροφική αξία, ιδιότητες, οφέλη, πως να τα καταναλώσεις

Νεκταρίνια: Διατροφική αξία, ιδιότητες, οφέλη, πως να τα καταναλώσεις

Το καλοκαίρι πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες φέρνει μαζί του και απολαυστικά φρουτάκια πλούσια σε νερό. Ένα από αυτά είναι και τα νεκταρίνια. Τα νεκταρίνια είναι ένα είδος ροδάκινου με λαμπερή και λεία φλούδα σε αντίθεση με το θολό περίβλημα του ροδάκινου. Αν είσαι...

Σπόροι Chia: Τι είναι, διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες, πως να τους καταναλώσεις

Σπόροι Chia: Τι είναι, διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες, πως να τους καταναλώσεις

Οι σπόροι Chia είναι μικροί σπόροι που το τελευταίο διάστημα γίνονται όλο και πιο γνωστοί στο ευρύ κοινό. Πλήθος συνταγών έχουν σαν κύριο συστατικό τους σπόρους chia τόσο σε σνακ όσο και σε πρωινά γεύματα. Αν θες να μάθεις περισσότερα για τους σπόρους αυτούς τότε...

Pin It on Pinterest