Δροσερό και ιδιαίτερο γευστικό το αγγούρι αποτελεί ένα απο τα αγαπημένα λαχανικά για μικρούς και μεγάλους. Ποιος άλλωστε μπορεί να αντισταθεί σε μια χωριάτικη σαλάτα τους καλοκαιρινούς μήνες;
Το αγγούρι λοιπόν ανήκει στην ίδια οικογένεια με το πεπόνι και την κολοκύθα. Αυτό το λαχανικό έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες.
Στο παρακάτω άρθρο θα αναλύσουμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για αυτό το καλοκαιρινό λαχανικό. Συνέχισε την ανάγνωση και μάθε τα πάντα για αυτό.
Πάμε να το γνωρίσουμε καλύτερα..
Ποικιλίες
Υπάρχουν βασικά δύο είδη φυτών αγγουριού, αυτά που τρώγονται φρέσκα και αυτά που καλλιεργούνται για τουρσί.
Κάτω από την ομπρέλα αυτών των δύο κοινών τύπων αγγουριού, ωστόσο, θα βρεις μια πληθώρα διαφορετικών ποικιλιών ανάλογα με τις ανάγκες σου.
Υπάρχουν λοιπόν πολλές ποικιλίες και συχνά το όνομά τους αποτελεί μια αναφορά στην περιοχή του κόσμου που καλλιεργούνται πιο συχνά.
- Θερμοκηπίου ή το αγγλικό αγγούρι. Το πιο συνηθισμένο είδος αγγουριού. Είναι μεγάλο, με σκούρο πράσινο δέρμα και λίγους ή καθόλου σπόρους
- Αρμενικά, ή αγγούρια φιδιού: Είναι μακριά και στριμμένα με λεπτό, σκούρο πράσινο δέρμα και ανοιχτόχρωμα λεπτή φλούδα και απαλές πράσινες ρίγες στο μήκος του–γίνεται κίτρινο και αρωματικό καθώς ωριμάζει και έχει ήπια γεύση. Οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν συχνά για τουρσί.
- Ιαπωνικά αγγούρια: Είναι σκούρα πράσινα και στενά. Το δέρμα είναι λεπτό με μικρά εξογκώματα πάνω του. Είναι τραγανά και γλυκά με μικροσκοπικούς σπόρους.
- Αγγούρια Kirby: Οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν πιο συχνά για τουρσιά. Είναι τραγανά, με λεπτή φλούδα και μικρούς σπόρους.
- Αγγούρι λεμονιού: Έχουν, όπως υποδηλώνει το όνομα τους, το μέγεθος και την απόχρωση ενός λεμονιού. Η γεύση είναι γλυκιά και λεπτή.
- Περσικά αγγούρια: είναι παρόμοια με του θερμοκηπίου, λίγο πιο κοντά και πιο συμπαγή.
- Η άμπελος άγριας αγγουριάς (Echinocystis lobata) είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο φυτό που είναι εγγενές στη Βόρεια Αμερική. Οι κηπουροί το θεωρούν ζιζάνιο. Οι καρποί του δεν είναι βρώσιμοι.
Διατροφική άξια
Τα αγγούρια είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε νερό ενώ περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα.
Η κατανάλωση αγγουριών με τη φλούδα παρέχει τη μέγιστη ποσότητα θρεπτικών συστατικών.
Ας δούμε τι θα κερδίσεις από την κατανάλωση του.
1 μέτριο (200γρ) αγγούρι με την φλούδα του περιέχει
Θερμίδες (kcal) | 30 |
Νερό (%) | 95 |
Πρωτεΐνη (γρ) | 1,3 |
Υδατάνθρακες (γρ) | 7,2 |
Φυτικές Ίνες (γρ) | 1 |
Λίπος (γρ) | 0,2 |
Βιταμίνες | |
Βιταμίνη C (mg) | 5,6 |
Βιταμίνη K (μg) | 32,8 |
Βιταμίνη Α (μg) | 10 |
Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία | |
Ασβέστιο (mg) | 32 |
Σίδηρο (mg) | 0,6 |
Μαγνήσιο (mg) | 26 |
Φώσφορο (mg) | 48 |
Κάλιο (mg) | 294 |
Νάτριο (mg) | 4 |
Σελήνιο (μg) | 0,6 |
Το αγγούρι περιέχει επίσης μια σειρά από βιταμίνες Β και αντιοξειδωτικά.
Οφέλη-ιδιότητες
Ενυδάτωση
Τα αγγούρια αποτελούνται κυρίως από νερό (95%) ενώ περιέχουν επίσης σημαντικούς ηλεκτρολύτες. Μπορούν λοιπόν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αφυδάτωσης τους ζεστούς μήνες ή μετά από προπόνηση.
Συμβουλή. Αν δυσκολεύεσαι να πιεις νερό μπορείς να προσθέσεις φέτες αγγουριού ή μέντας και να δώσεις γεύση στο νερό σου.
Καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
Η ενυδάτωση αλλά και η ποσότητα των φυτικών ινών που σου προσφέρει το αγγούρι μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση ενός υγιούς εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Καλή υγεία της καρδιάς
Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση της χοληστερόλης και στην πρόληψη των σχετικών καρδιαγγειακών προβλημάτων. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής πίεσης του αίματος και να προλάβει την αθηροσκλήρωση.
Καλή διαχείριση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα
Τα αγγούρια μπορεί να παίζουν ρόλο στον έλεγχο και την πρόληψη του διαβήτη. Περιέχει ουσίες που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα ή να εμποδίσουν την υπερβολική άνοδο της γλυκόζης στο αίμα.
Ενώ πρόκειται επίσης για ένα τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πλούσιο σε φυτικές ίνες. Βοηθώντας έτσι την διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.
Καλή υγεία των οστών
Τα αγγούρια είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στην πήξη του αίματος και μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών. Ενώ επίσης περιέχει και ασβέστιο. Η βιταμίνη Κ βοηθά στη βελτίωση της απορρόφησης του ασβεστίου. Μαζί, αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να συμβάλουν στην καλή υγεία των οστών.
Φροντίδα του δέρματος
Η εφαρμογή κομμένου αγγουριού απευθείας στο δέρμα μπορεί να βοηθήσει να δροσίσει και να καταπραΰνει το δέρμα και να μειώσει το πρήξιμο και τον ερεθισμό. Μπορεί επίσης να ανακουφίσει τα ηλιακά εγκαύματα.
Ενώ τοποθετημένα στα μάτια, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πρωινού πρηξίματος.
Αντιοξειδωτική δράση
Τα αγγούρια έχουν ένα μοναδικό σύνολο αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, των λιγνάνων και των τριτερπενίων. Όχι μόνο προστατεύουν τα κύτταρα αλλά και μειώνουν τη φλεγμονή που συνδέεται με την αρθρίτιδα και άλλες μακροπρόθεσμες παθήσεις.
Διάβασε περισσότερα Αρθρίτιδα και τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή
Απώλεια βάρους
Τέλος τα αγγούρια είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε νερό, έτσι μπορούν να αποτελέσουν συστατικό με λίγες θερμίδες για πολλά πιάτα. Όλα αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.
Παρενέργειες
Το αγγούρι είναι ασφαλές για κατανάλωση από τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να προσέξεις.
Πεπτικά προβλήματα
Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ορισμένα είδη αγγουριού δύσκολα στην πέψη
Πήξης του αίματος.
Το αγγούρι έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ. Η υπερβολική κατανάλωση αγγουριού θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο πήξης του αίματος ενός ατόμου.
Τα άτομα που χρησιμοποιούν βαρφαρίνη (Coumadin) ή παρόμοια φάρμακα για την αραίωση του αίματος δεν πρέπει να αυξάνουν δραματικά ή ξαφνικά την πρόσληψη αγγουριού χωρίς να συμβουλευτούν γιατρό τους
Αλλεργία
Ορισμένα άτομα έχουν αναφέρει αλλεργική αντίδραση στο αγγούρι. Αν έχεις γνωστή αλλεργία θα πρέπει να αποφύγεις κάθε επαφή με το αγγούρι.
Τα συμπτώματα μιας αντίδρασης περιλαμβάνουν: κνίδωση, πρήξιμο και δυσκολία αναπνοής.
Συμπέρασμα
Το αγγούρι λοιπόν είναι ένα γευστικό και δροσιστικό τρόφιμο που μπορεί να προστεθεί εύκολα σε διάφορα πιάτα. Είναι χαμηλό σε θερμίδες και περιέχει πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.
Κατανάλωσε το αγγούρι ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και μπορεί να σου προσφέρει μια σειρά από οφέλη για τον οργανισμό σου.
Βιβλιογραφία
Kaushik U, Aeri V, Mir SR. Cucurbitacins – An insight into medicinal leads from nature. Pharmacogn Rev. 2015 Jan-Jun;9(17):12-8. doi: 10.4103/0973-7847.156314. PMID: 26009687; PMCID: PMC4441156.
Mukherjee PK, Nema NK, Maity N, Sarkar BK. Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. Fitoterapia. 2013 Jan;84:227-36. doi: 10.1016/j.fitote.2012.10.003. Epub 2012 Oct 23. PMID: 23098877.
jarlife journal. 2022. EVALUATING THE POTENTIAL BENEFITS OF CUCUMBERS FOR IMPROVED HEALTH AND SKIN CARE • JARLIFE. [online] Available at: <http://www.jarcp.com/3050-evaluating-the-potential-benefits-of-cucumbers-for-improved-health-and-skin-care.html>
U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE. 2022. Cucumber, with peel, raw. [online] Available at: <https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168409/nutrients>
Gardening Know How. 2022. What Are Wild Cucumbers: Wild Cucumber Facts And Management. [online] Available at: <https://www.gardeningknowhow.com/plant-problems/weeds/wild-cucumber-control.htm>
Gardening Know How. 2022. Common Cucumber Types – Varieties Of Cucumber For The Garden. [online] Available at: <https://www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/cucumber/types-cucumbers-plants.htm>
Akhondi-Meybodi M, Aghaei MA, Hashemian Z. The role of diet in the management of non-ulcer dyspepsia. Middle East J Dig Dis. 2015 Jan;7(1):19-24. PMID: 25628849; PMCID: PMC4293796.