Εισαγωγή στερεών τροφών: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Αρχική 9 Τρόφιμα 9 Εισαγωγή στερεών τροφών: Τι πρέπει να γνωρίζεις
15 Μαρτίου, 2024

Η εισαγωγή στέρεων τροφών στην ζωή ενός παιδιού είναι ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη του και γενικά στην ζωή του. Η διατροφή ενός παιδιού σε αυτή την ηλικία είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς το βοηθά στην δημιουργία των διατροφικών του συνηθειών και την σχέση του με το φαγητό.

Αν είσαι και εσύ νέα μανούλα και θες να μάθεις περισσότερα για το νέο αυτό ταξίδι της εισαγωγής στερεών τροφών στην ζωή του παιδιού σου, τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο άρθρο. Συνέχισε την ανάγνωση και μάθε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις αλλά και ποιες τροφές θα πρέπει να αποφύγεις

Ας ξεκινήσουμε..

Τι είναι οι συμπληρωματικές τροφές

Οι ανάγκες του μωρού σου καθώς μεγαλώνει αυξάνονται με αποτέλεσμα το γάλα να μην επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες του σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Για το λόγο αυτό είναι χρειάζεται να προστεθούν στην καθημερινή του διατροφή του συμπληρωματικές τροφές. Με απλά λόγια δηλαδή κατάλληλα προετοιμασμένες (πολτοποιημένες ή ψιλοκομμένες) στέρεες τροφές.

Με αυτόν το τρόπο θα είναι δυνατό το πέρασμα του ομαλά από την σίτιση με γάλα, στην διατροφή που ακολουθεί όλη η οικογένεια λίγο μετά τον 1ο χρόνο της ζωής του.

Πότε ξεκινάει η εισαγωγή στέρεων τροφών

Η μετάβαση από τον μητρικό θηλασμό στην διατροφή που ακολουθεί η οικογένεια, τυπικά καλύπτει την χρονική περίοδο 6μηνών εως 2 έτη.

Το γάλα ωστόσο παραμένει η βάση της διατροφής του μωρού σου. Ο μητρικός θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί και μετά την ηλικία των 2 ετών ταυτόχρονα με την πρόληψη της στέρεας τροφής.

Διάβασε περισσότερα Θηλασμός και διατροφή

Σημείωση. Ταυτόχρονα με το θηλασμό. Είναι ιδανική περίοδος για την εισαγωγή στερεών τροφών καθώς μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών

Απο την άλλη πλευρά τα μη θηλάζοντα βρέφη μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε γάλα με 2 γεύματα τροποποιημένου γάλακτος 2ης βρεφικής ηλικίας/ ημέρα, ενώ θα πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια να μην αντικαθιστούν άλλα γεύματα στερεών τροφών με γάλα.

Η εισαγωγή των στερέων τροφών συνιστάται να γίνεται στο 2ο εξάμηνο της ζωής του βρέφους, δηλαδή με την συμπλήρωση του 6ου μήνα

Προσοχή τόσο για τα θηλάζοντα όσο και για τα μη θηλάζοντα βρέφη, η εισαγωγή των στερεων τροφών δεν θα πρέπει να γίνεται πριν την συμπλήρωση του 4ου μήνα!

Τι να προσέξεις

Για να ξεκινήσεις την εισαγωγή των στερεών τροφών στην διατροφή του μωρού σου θα πρέπει το βρέφος:

  • Να μπορεί να κάθεται (με στήριξη)
  • Να στηρίζει καλά το κεφάλι του σε καθιστή θέση
  • Να δείχνει ενδιαφέρον για τις τροφές
  • Να ανοίγει το στόμα του όταν του προσφέρουν τροφή
  • Να δέχεται το κουτάλι χωρίς να σπρώχνει προς τα έξω και
  • Να καταπίνει την τροφή χωρίς να πνίγεται

Ποια είναι η σειρά των τροφίμων που πρέπει να ακολουθήσω

Αρχικά συστήνεται η εισαγωγή μικρής ποσότητας τροφών με σταδιακή αύξηση της ποσότητας, της ποικιλίας και της συχνότητα. Πάντα με τα σημάδια πείνας και κορεσμού του βρέφους

Καθώς το μωρό σου μεγαλώνει θα πρέπει να τροποποιείς και την υφή των γευμάτων του. Ξεκινά λοιπόν με αλεσμένες τροφές, στην συνέχεια με με ψιλοκομμένες και τέλος με μικρά κομμάτια που θα μπορεί να πιάσει το βρέφος με τα χέρια του και να το καταναλώσει μόνο του.

Μετά το 10ο μήνα καλό είναι να σταματήσεις την πολτοποίηση των τροφών

Σχετικά με την σειρά δεν υπάρχει μια καθορισμένη μορφή για την εισαγωγή των τροφίμων. Ωστόσο καλό θα ήταν οι πρώτες τροφές να αποτελούν δημητριακά, λαχανικά, φρούτα και καλές πηγές σιδήρου (όπως κόκκινο κρέας).

Αφού γίνουν καλά ανεκτά τα παραπάνω μπορείς να εισάγεις το αυγό και το ψάρι, πριν την ολοκλήρωση του 1ου έτους.

Σημείωση Πρόσεξε κάθε καινούρια τροφή να την προσφέρεις ξεχωριστά και σε μικρή ποσότητα

Στην περίπτωση που το μωράκι σου αρνείται να δεχτεί μια νέα γεύση δεν θα πρέπει να αποθαρρύνεσαι. Αλλά να επιμείνεις! Ένα βρέφος μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσει 8-10 φορές μια νέα τροφή μέχρι τελικά να την δεχτεί (κάτι που συμβαίνει συχνά στα λαχανικά)

Να θυμάσαι! Η εισαγωγή ποικιλίας τροφίμων, με γεύσεις, χρώματα και αρώματα θα εξασφαλίσουν στο μωρό σου την πρόληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και την ευκολότερη αποδοχή των τροφίμων στην συνέχεια.

Νερό

Παράλληλα με την εισαγωγή των στερεών θα πρέπει να γίνεται και η εισαγωγή του νερού. Προσπάθησε να του προσφέρεις και το νεράκι του μετά την συμπλήρωση του 6ου μήνα της ζωής του

Σύμφωνα με τις συστάσεις (EFSA 2017) η ημερήσια ποσότητα 800-1000ml υγρών (γάλακτος, νερού, άλλων τροφών που περιέχουν υγρά κ.α είναι επαρκής για τα βρέφη κατά το 2ο εξάμηνο της ζωής του.

Τι να μη τρώει ένα παιδί κάτω του 1 έτος

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε και κάποιες τροφές που θα πρέπει να αποφύγεις να προσφέρεις στο μωρό σου πριν ολοκληρώσει τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Πιο αναλυτικά λοιπόν πες όχι σε

  • φρέσκο γάλα
  • μέλι
  • αλάτι (και τα τρόφιμα που το περιέχουν)
  • ζάχαρη (και τα τρόφιμα που το περιέχουν)
  • χυμοί φρούτων (τυποποιημένοι ή φρέσκοι)
  • αφεψήματα (τσαι,χαμομήλι)
  • ολόκληρα φρούτα και ξηροί καρποί (αποφυγή πνιγμού)

Επίσης καλό είναι να αποφύγεις την υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών. Δηλαδή την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων

Καταλήγοντας

Το διάστημα αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη αλλά και για πολλές ακόμα λειτουργίες στην ζωή του παιδιού σου.

Μετά το τέλος του 1ου χρόνου ζωής το παιδί μεταβαίνει πλέον στη διατροφή της οικογένεια του. Είναι σημαντικό λοιπόν να δώσεις τις κατάλληλες βάσεις στο παιδί σου για μια ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή, ιδανικά σύμφωνα με το πρότυπο της μεσογειακής μας διατροφής.

Βιβλιογραφία

Συστάσεις για την εισαγωγή στερεών τροφών στον 1ο χρόνο της ζωής (2018) Υπουργείο Υγείας.

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Θέλεις να λαμβάνεις άρθρα για την διατροφή;

Δείτε ακόμα

Αβοκάντο: Ποικιλίες, διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες

Αβοκάντο: Ποικιλίες, διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες

Το αβοκάντο αποτελεί ένα τρόφιμο που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται σε όλο και περισσότερες συνταγές. Είναι ωστόσο ένα θρεπτικό τρόφιμο ή αποτελεί μια ακόμη μόδα της εποχής μας; Πάμε να το μάθουμε μαζί.. Ποικιλίες Ήξερες πως υπάρχουν 15 διαφορετικές ποικιλίες...

Ηλιόσποροι: Διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες

Ηλιόσποροι: Διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες

Οι ηλιόσποροι αποτελούν μια αγαπημένη συνήθεια και ένα εύκολο σνακ κατά την διάρκεια μιας ταινίας ή σε μια κυριακάτικη βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς σου. Αποτελούν όμως και ένα θρεπτικό σνακ; Μάθε τα πάντα για αυτούς στο άρθρο που ακολουθεί. Τι είναι Οι ηλιόσποροι...

Ταχίνι: Τι είναι, διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες, πως να το καταναλώσω

Ταχίνι: Τι είναι, διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες, πως να το καταναλώσω

Το ταχίνι είναι ένα τρόφιμο που παρασκευάζεται από το σουσάμι και στις μέρες μας αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς. Ωστόσο υπάρχουν και αρκετοί που φοβούνται να το καταναλώσουν καθώς αποτελεί ένα τρόφιμο με πολλές θερμίδες. Τι ισχύει όμως πραγματικά; Αν θες να...

Pin It on Pinterest