Κάνω διατροφή θα φτιάξω ένα τοστάκι με τυρί και κάποιο αλλαντικό όπως γαλοπούλα. Σίγουρα το έχεις σκεφτεί ή το έχεις ακούσει από κάποιον που προσπαθεί να ελέγξει το βάρος του. Είναι όμως τόσο αθώο το τοστάκι αυτό όσο πιστεύουμε;
Στο άρθρο που ακολουθεί θα μάθεις τα πάντα για τα επεξεργασμένα κρέατα ή αλλιώς αλλαντικά και γιατί είναι σημαντικό να περιορίζεις την κατανάλωση τους.
Τι είναι το επεξεργασμένο κρέας
Το επεξεργασμένο κρέας αναφέρεται στο κρέας το οποίο συντηρείται μέσω αλατίσματος, ζύμωσης, καπνίσματος ή με προσθήκη χημικών συντηρητικών ή άλλων διαδικασιών για την ενίσχυση της γεύσης ή τη βελτίωση της συντήρησης.
Τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν χοιρινό ή βοδινό κρέας, αλλά μπορεί επίσης να περιέχουν άλλα κόκκινα κρέατα, πουλερικά, παραπροϊόντα ή υποπροϊόντα κρέατος όπως αίμα.
Παραδείγματα περιλαμβάνουν το ζαμπόν, το μπέικον τα λουκάνικα (π.χ. Φρανκφούρτης) ή οι φέτες γαλοπούλας και κοτόπουλου.
Αν έχεις κάποια από αυτά στο ψυγείο σου τότε δώσε προσοχή στην επόμενη παράγραφο σίγουρα σε ενδιαφέρει!
Γιατί να τα αποφύγω;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το επεξεργασμένο κρέας κατατάσσεται στο Group-1 κατηγορία καρκινογόνων!!
περίπου 34.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως παγκοσμίως οφείλονται σε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένο κρέας
Αυτή η κατηγορία χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης στον άνθρωπο. Με άλλα λόγια, υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι ο παράγοντας αυτός προκαλεί καρκίνο, κυρίως καρκίνο του παχέος εντέρου!
κάθε μερίδα 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος (περίπου 2 φέτες ζαμπόν) που καταναλώνεις καθημερινά αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά περίπου 18%.
Επιπλέον τα αλλαντικά είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Παράγοντες που μπορεί να σε οδηγήσουν σε αυξημένη πίεση αίματος, χοληστερίνης, καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Πόσο επεξεργασμένο κρέας μπορώ να καταναλώσω;
Σύμφωνα λοιπόν με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό μπορείς να καταναλώνεις εως 20-30γρ ανά εβδομάδα επεξεργασμένο κρέατος.
Αυτό πρακτικά σημαίνει περίπου 1 φέτα γαλοπούλα την εβδομάδα!
Καταλαβαίνεις πως η ποσότητα αυτή είναι αρκετά μικρή! Αυτό που θα σε συμβούλευα εγώ είναι να αποφύγεις την αγορά τέτοιων τροφίμων στο σπίτι σου. Να έχεις την επιλογή να τα καταναλώσεις ίσως σε κάποια περίπτωση ενός γρήγορου φαγητού εκτός σπιτιού, π.χ. σε κάποια πίτσα ή κρέπα.
Με τι να αντικαταστήσω το επεξεργασμένο κρέας
Στο σημείο αυτό εύλογα θα αναρωτιέσαι και τι θα βάζω στο τοστάκι μου;
Χρησιμοποίησε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως αυγό, τυρί, τόνο, θαλασσινά, όσπρια ή κοτόπουλο (από προηγούμενο γεύμα)
Συμβουλή. Μην ξεχάσεις και τα λαχανικά σου για επιπλέον κορεσμό και θρεπτικά συστατικά!
Σου έχω ετοιμάσει λοιπόν μια λίστα από νόστιμες ιδέες για να σε βοηθήσω
Αντί για το κλασσικό τοστ τυρί-γαλοπούλα επίλεξε:
- Τοστ με τυρί & αυγό
- Τοστ με τόνο, σως γιαουρτιού & λαχανικά
- Τοστ με τυρί, αβοκάντο & λαχανικά
- Τοστ με τυρί κρέμα και ντοματίνια
- Τοστ με ομελέτα & λαχανικά
- Τοστ με κοτόπουλο από το μεσημέρι & λαχανικά
- Τοστ με μπιφτέκι από όσπρια & λαχανικά
- Τοστ με γαρίδες, σάλτσα ντομάτας & λαχανικά
Καταλήγοντας
Η κατανάλωση κρέατος έχει γνωστά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο σύμφωνα με πολλές εθνικές συστάσεις για την υγεία είναι ιδανικό να περιορίσεις την πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος και κόκκινου κρέατος, τα οποία συνδέονται με αυξημένους κινδύνους θανάτου από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνου και άλλες ασθένειες.
Περιόρισε λοιπόν την χρήση του χρησιμοποιώντας εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης. Βάλε φαντασία, αξιοποίησε προηγούμενα γεύματα σου και χρησιμοποίησε υλικά που ήδη έχεις στην κουζίνα σου για να φτιάξεις νόστιμα γεύματα χωρίς αλλαντικά.
Βιβλιογραφία
World Health Organization. Cancer: Carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat..Available at: https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/cancer-carcinogenicity-of-the-consumption-of-red-meat-and-processed-meat
Εθνικός Διατροφικός οδηγός. Ινστιτούτο προληπτικής, περιβαλλοντικής και εργασιακής ιατρικής.