Το καρπούζι αποτελεί το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού. Σίγουρα θα έχεις συνδέσει και εσύ τα καλοκαίρια σου με μια φέτα δροσερού καρπουζιού.
Το καρπούζι μπορείς να το απολαύσεις τόσο σαν φρούτο αλλά και να αποτελέσει συστατικό για πολλά smoothies, χυμούς, παγωτά ενώ πολλοί το προτιμούν σε πράσινες σαλάτες ακόμη και με τυρί φέτα.
Αν είσαι και εσύ λάτρης αυτού του καλοκαιρινού φρούτου τότε συνέχισε την ανάγνωση και μάθε τα πάντα για το καρπούζι
Διατροφική αξία
Ανά 100γρ καρπουζιού περιέχονται
Θερμίδες (kcal) | 30 |
Νερό (%) | 91,4 |
Πρωτεΐνη (γρ) | 0,6 |
Υδατάνθρακες (γρ) | 7,5 |
Φυτικές Ίνες (γρ) | 0,4 |
Λίπος (γρ) | 0,15 |
Βιταμίνες | |
Βιταμίνη C (mg) | 8,1 |
Βιταμίνη K (μg) | 28 |
Βιταμίνη Α (μg) | 0,1 |
Βιταμίνη Β1 ή Θειαμίνη (mg) | 0,033 |
Βιταμίνη Β2 ή Ριβοφλαβίνη (mg) | 0,021 |
Βιταμίνη Β3 ή Νιασίνη (mg) | 0,17 |
Βιταμίνη Β5 ή παντοθενικό οξύ (mg) | 0,22 |
Φυλλικό οξύ (μg) | 3 |
Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία | |
Ασβέστιο (mg) | 7 |
Σίδηρο (mg) | 0,24 |
Μαγνήσιο (mg) | 10 |
Φώσφορο (mg) | 11 |
Κάλιο (mg) | 112 |
Νάτριο (mg) | 1 |
Σελήνιο (μg) | 0,4 |
Φθόριο (μg) | 1,5 |
Πηγή USDA
Παρατηρείς λοιπόν πως πρόκειται για ένα φρούτο με ελάχιστες θερμίδες αλλά πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών.
Ας δούμε πως μεταφράζεται αυτό για τα οφέλη στην υγεία σου
Οφέλη-ιδιότητες
Το δροσερό αυτό καλοκαιρινό φρούτο συνοδεύεται με πολλά οφέλη για την υγεία σου. Δεν ονομάζεται τυχαία ο βασιλιάς του καλοκαιριού. Πιο αναλυτικά
Καλύτερη διαχείριση του σακχάρου του αίματος
Το καρπούζι μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τα δυσάρεστα συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη, όπως η δίψα, η πολυουρία και η φαγούρα αλλά και η αναλογία σακχάρου στα ούρα
Μειωμένος μυϊκός πόνος μετά την άσκηση
Η κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο καρπούζι, μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης και να μειώσει τον μυϊκό πόνο.
Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το ίδιο το καρπούζι – όχι μόνο η κιτρουλίνη – μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου μετά την άσκηση.
Δυνατό ανοσοποιητικό
Το καρπούζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C μια βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.
Διάβασε περισσότερα Βιταμίνη C: Ρόλος, δοσολογία και που θα την βρω
Επιπλέον περιέχει ένα αμινοξύ, την αργινίνη η οποία είναι σημαντική για πολλά όργανα – όπως οι πνεύμονες, τα νεφρά, το συκώτι και το ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα – και έχει αποδειχθεί ότι διευκολύνει την επούλωση των πληγών
Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση
Το καρπούζι όπως ήδη αναφέραμε είναι καλή πηγή κιτρουλίνης, η οποία μετατρέπεται σε αργινίνη στο σώμα σου. Και τα δύο αυτά αμινοξέα βοηθούν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου.
Το μονοξείδιο του αζώτου είναι ένα μόριο αερίου που κάνει τους μικροσκοπικούς μύες γύρω από τα αιμοφόρα αγγεία σου να χαλαρώνουν και να διαστέλλονται. Αυτό οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης
Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για χρόνια νόσο και πρόωρο θάνατο
Επιπλέον αποτελεί καλή πηγή καλίου που επίσης συμβάλει στην μείωσης της πίεσης του αίματος
Διουρητική δράση
Το καρπούζι προκαλεί έντονη διούρηση βοηθώντας στην απομάκρυνση τοξινών και παραπροϊόντων από τον οργανισμό σου.
Υγιές δέρμα
Η βιταμίνη C μαζί με την βιταμίνη Α αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό προστατεύοντας το δέρμα σου. Ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό σε βοηθά στην ενυδάτωση του σώματος σου
Καλή υγεία των ματιών
Το καρπούζι περιέχει εκτός απο βιταμίνη Α, μια βιταμίνη απαραίτητη για καλή όραση, και λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι μια αντιοξειδωτική ουσία που μπορεί να έχει πολλά οφέλη για τα μάτια σου. Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι ένα κοινό πρόβλημα στα μάτια που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση σε ηλικιωμένους
Το καρπούζι περιέχει περισσότερο λυκοπένιο σε σύγκριση με την ντομάτα
Να θυμάσαι. Όσο πιο ώριμο το καρπούζι τόσο περισσότερο λυκοπένιο περιέχει
Αντιφλεγμονώδης δράση
Η φλεγμονή είναι βασικός μοχλός πολλών χρόνιων ασθενειών. Ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών, λυκοπενίου και βιταμίνης C στο καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της οξειδωτικής βλάβης
Διάβασε περισσότερα Αθρίτιδα και τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή
Ενυδάτωση
Το καρπούζι περιέχει 92% νερό! Αποτελεί μια ιδανική λύση για ενυδάτωση τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.
Απώλεια βάρους
Περιέχει πολύ λίγες θερμίδες αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό αυξάνοντας έτσι το αίσθημα πληρότητας. Δηλαδή σε χορταίνει με ελάχιστες θερμίδες.
Παρενέργειες
Το καρπούζι είναι καλά ανεκτό από τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή πεπτικά προβλήματα σε ορισμένα άτομα.
Αλλεργία
Η αλλεργία στο καρπούζι είναι σπάνια και συνήθως σχετίζεται με το στοματικό-αλλεργικό σύνδρομο σε άτομα που είναι ευαίσθητα στη γύρη
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα στο στόμα και στο λαιμό, καθώς και πρήξιμο των χειλιών, του στόματος, της γλώσσας, του λαιμού ή και των αυτιών
FODMAPs
Το καρπούζι περιέχει σχετικά υψηλές ποσότητες FODMAPs.
Το ακρωνύμιο FODMAPs σημαίνει ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες.
Πιο απλά αποτελούν ένα είδος υδατάνθρακα που μερικοί άνθρωποι δεν χωνεύουν πλήρως και μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα πεπτικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα, αέρια, κράμπες στο στομάχι, διάρροια και δυσκοιλιότητα.
Τα άτομα που είναι ευαίσθητα στα FODMAP, όπως αυτά με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποφεύγουν το καρπούζι
Τρόποι κατανάλωσης
Ας δούμε πως μπορείς να το καταναλώσεις.
- smoothies
- φρουτοσαλάτες
- χυμό
- σπιτικές γρανίτες
- με ξηρούς καρπούς
- σε γιαούρτι
- με τυρί φέτα
- σε πράσινες σαλάτες
Διάβασε περισσότερα Smoothies: Πως να φτιάξω θρεπτικούς συνδυασμούς
Καταλήγοντας
Το καρπούζι λοιπόν αποτελεί ένα φρούτο πλούσιο σε νερό και θρεπτικά συστατικά, περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι εξαιρετικά αναζωογονητικό.
Αυτό το ζουμερό φρούτο μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία σου. Ενώ η γλυκιά του γεύση σου δίνει την δυνατότητα να το προσθέσεις στην διατροφή σου με πολλούς τρόπους και να αποκομίσεις όλα τα οφέλη που μπορεί να σου προσφέρει.
Βιβλιογραφία
Hord NG. Dietary nitrates, nitrites, and cardiovascular disease. Curr Atheroscler Rep. 2011 Dec;13(6):484-92. doi: 10.1007/s11883-011-0209-9. PMID: 21968645.
Lucotti P, Setola E, Monti LD, Galluccio E, Costa S, Sandoli EP, Fermo I, Rabaiotti G, Gatti R, Piatti P. Beneficial effects of a long-term oral L-arginine treatment added to a hypocaloric diet and exercise training program in obese, insulin-resistant type 2 diabetic patients. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2006 Nov;291(5):E906-12. doi: 10.1152/ajpendo.00002.2006. Epub 2006 Jun 13. PMID: 16772327.
Tarazona-Díaz MP, Alacid F, Carrasco M, Martínez I, Aguayo E. Watermelon juice: potential functional drink for sore muscle relief in athletes. J Agric Food Chem. 2013 Aug 7;61(31):7522-8. doi: 10.1021/jf400964r. Epub 2013 Jul 29. Erratum in: J Agric Food Chem. 2013 Nov 20;61(46):11241. PMID: 23862566.
Naz A, Butt MS, Sultan MT, Qayyum MM, Niaz RS. Watermelon lycopene and allied health claims. EXCLI J. 2014 Jun 3;13:650-60. PMID: 26417290; PMCID: PMC4464475.