Κεράσια: διατροφική αξία, οφέλη, πως να τα καταναλώσω

Αρχική 9 Τρόφιμα 9 Κεράσια: διατροφική αξία, οφέλη, πως να τα καταναλώσω
11 Ιουνίου, 2023

Το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει και μαζί του έχει φέρει και τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα. Ένα από αυτά αποτελούν και τα κεράσια.

Από μαρμελάδα, χυμούς, γεμίσεις σε τάρτες και πίτες, γεύσεις σε παγωτά ή απλά γαρνιτούρα σε τούρτες, τα κόκκινα αυτά μικρά φρούτα αποτελούν μια από τις αγαπημένες επιλογές μικρών και μεγάλων.

Στο άρθρο που ακολουθεί μπορείς να μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι για τα κεράσια αλλά και έξυπνους συνδυασμούς να τα καταναλώσεις.

Ας ξεκινήσουμε..

Διατροφική αξία

Ανά 100γρ κεράσια περιέχονται

Θερμίδες (kcal) 63
Νερό (%) 82,2
Πρωτεΐνη (γρ) 1,06
Υδατάνθρακες (γρ) 16
Φυτικές Ίνες (γρ) 2,1
Λίπος (γρ) 0,2
Βιταμίνες
Βιταμίνη C (mg) 7
Βιταμίνη K (μg) 2,1
Βιταμίνη Α (μg) 3
Βιταμίνη Β1 ή Θειαμίνη (mg) 0,027
Βιταμίνη Β2 ή Ριβοφλαβίνη (mg) 0,033
Βιταμίνη Β3 ή Νιασίνη (mg) 0,15
Βιταμίνη Β5 ή παντοθενικό οξύ (mg) 0,2
Φυλλικό οξύ (μg) 4
Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο (mg) 7
Σίδηρο (mg) 0,24
Μαγνήσιο (mg) 10
Φώσφορο (mg) 11
Κάλιο (mg) 112
Νάτριο (mg) 1
Σελήνιο (μg) 0,4
Φθόριο (μg) 1,5

Πηγή USDA 

Οφέλη-ιδιότητες

Αυτά τα μικρά κόκκινα φρούτα μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία σου. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά

Αντιοξειδωτική & Αντιφλεγμονώδης δράση

Τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, η ποσότητα και ο τύπος ωστόσο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία.

Οι ανθοκυανίνες είναι οι ουσίες που προσδίδουν το έντονο κόκκινο χρώμα σε αυτό το φρούτο.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, μια κατάσταση που συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες και την πρόωρη γήρανση.

Τα κεράσια είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινόλες, μια μεγάλη ομάδα φυτικών χημικών ουσιών που βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης, στη μείωση της φλεγμονής και στην προαγωγή της γενικής υγείας.

Ενώ τέλος είναι πλούσια και σε καροτενοειδή και βιταμίνη C τα οποία έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Διάβασε περισσότερα Αρθρίτιδα και τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή 

Ωφελούν την υγεία της καρδιάς

Τα κεράσια αποτελούν καλή πηγή καλίου και αντιοξειδωτικών, τα οποία συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς.

Μόλις 1 φλιτζάνι (154 γραμμάρια) κεράσια χωρίς κουκούτσια παρέχει το 10% της ημερήσιας ποσότητας καλίου που χρειάζεσαι, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σου.

Μπορεί να ενισχύσει την αποκατάσταση της άσκησης

Έρευνες δείχνουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις στα κεράσια μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου, της βλάβης και της φλεγμονής που προκαλείται από την άσκηση.

Ενώ μπορεί επίσης να βελτιώσουν και την απόδοση της άσκησης.

Καλύτερη ποιότητα ύπνου

Η υψηλή συγκέντρωση των παραπάνω φυτικών ενώσεων που υπάρχουν στο μικρό αυτό φρούτο φαίνεται πως προάγουν και έναν καλό ύπνο.

Eπιπλέον τα κεράσια περιέχουν και την γνωστή μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου. Η μελατονινή επίσης σε βοηθά και στην αίσθηση ηρεμίας και καλή διάθεσης

Πως να καταναλώσω τα κεράσια

Γνωρίζω πως είναι δύσκολο όταν ξεκινήσεις να τρως κεράσια να σταματήσεις εύκολα σε μια μικρή χούφτα. Αλλά μπορείς να κάνεις τους κατάλληλους συνδυασμούς ώστε η ποσότητα που θα φας να σε χορτάσει και το αίσθημα αυτό να κρατήσει περισσότερη ώρα.

Για παράδειγμα δοκίμασε τα κεράσια σου

Διάβασε περισσότερα Smoothies πως να φτιάξω θρεπτικούς συνδυασμούς 

Καταλήγοντας

Τα κεράσια αποτελούν λοιπόν ένα καλοκαιρινό φρούτο με πολλά οφέλη για την υγεία. Η γλυκιά τους γεύση σου επιτρέπει να τα αξιοποιήσεις εύκολα σε πολλές συνταγές.

Να θυμάσαι σε όποιο γεύμα της ημέρας και αν τα προσθέσεις θα δώσεις μια νόστιμη πινελιά, με έντονο χρώμα και πολλά θρεπτικά συστατικά.

Βιβλιογραφία

Ferretti G, Bacchetti T, Belleggia A, Neri D. Cherry antioxidants: from farm to table. Molecules. 2010 Oct 12;15(10):6993-7005. doi: 10.3390/molecules15106993. PMID: 20944519; PMCID: PMC6259571.

Howatson G, Bell PG, Tallent J, Middleton B, McHugh MP, Ellis J. Effect of tart cherry juice (Prunus cerasus) on melatonin levels and enhanced sleep quality. Eur J Nutr. 2012 Dec;51(8):909-16. doi: 10.1007/s00394-011-0263-7. Epub 2011 Oct 30. PMID: 22038497.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Θέλεις να λαμβάνεις άρθρα για την διατροφή;

Δείτε ακόμα

Ηλιόσποροι: Διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες

Ηλιόσποροι: Διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες

Οι ηλιόσποροι αποτελούν μια αγαπημένη συνήθεια και ένα εύκολο σνακ κατά την διάρκεια μιας ταινίας ή σε μια κυριακάτικη βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς σου. Αποτελούν όμως και ένα θρεπτικό σνακ; Μάθε τα πάντα για αυτούς στο άρθρο που ακολουθεί. Τι είναι Οι ηλιόσποροι...

Ταχίνι: Τι είναι, διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες, πως να το καταναλώσω

Ταχίνι: Τι είναι, διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες, πως να το καταναλώσω

Το ταχίνι είναι ένα τρόφιμο που παρασκευάζεται από το σουσάμι και στις μέρες μας αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς. Ωστόσο υπάρχουν και αρκετοί που φοβούνται να το καταναλώσουν καθώς αποτελεί ένα τρόφιμο με πολλές θερμίδες. Τι ισχύει όμως πραγματικά; Αν θες να...

Εισαγωγή στερεών τροφών: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Εισαγωγή στερεών τροφών: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Η εισαγωγή στέρεων τροφών στην ζωή ενός παιδιού είναι ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη του και γενικά στην ζωή του. Η διατροφή ενός παιδιού σε αυτή την ηλικία είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς το βοηθά στην δημιουργία των διατροφικών του συνηθειών και την σχέση του με...

Pin It on Pinterest