Το φαγητό είναι ενέργεια λένε.. μήπως όμως εσένα σου συμβαίνει το ανάποδο;
Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει και εσυ τον εαυτό σου να θέλει να κοιμηθεί αμέσως μετά απο ένα γεύμα. Έχεις αναρωτηθεί γιατί σου συμβαίνει αυτό;
Αν έχεις βρεθεί και εσύ σε αυτή την κατάσταση τότε το άρθρο αυτό ειναι για εσένα. Συνέχισε την ανάγνωση και μάθε πως προκαλείται και πως μπορείς να αποφύγεις την υπνηλία μετά το φαγητό.
Τι είναι η μεταγευματική υπνηλία
Η μεταγευματική υπνηλία, επίσης γνωστή και ως food coma, είναι το αίσθημα κούρασης που αισθάνεσαι αμέως μετά την κατανάλωση κάποιου γεύματος.
Πολλές φορες συνοδεύεται με το αίσθημα υπνηλίας, λήθαργου, σωματικής εξάντλησης, χαμηλά επίπεδα ενέργειας και κακής συγκέντρωσης.
Πως προκαλείται
Το φαινόμενο αυτό αν και δεν εχει μελετηθει ακόμα αρκετά, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες έρευνες που οδηγούν στα ακόλουθα συμπεράσματα.
Πιο αναλυτικα
Μεγάλα και βαριά γεύματα
Η μεταγευματικη υπνηλια εμφανίζεται κυρίως μετά την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων, ιδιαίτερα αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και αλάτι.
Σκέψου άλλωστε τις περισσότερες φορες που το παρατήρησες δεν ήταν μετά απο κάποιο οικογενειακό τραπέζι, Χριστούγεννα, Πάσχα ή κάποια άλλη γιορτή;
Διαβασε περισσότερα Πως να επιστρέψω στην διατροφή μου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές
Γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες, λιπαρά ή πρωτεΐνη
Τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα του αμινοξέος τρυπτοφάνη στο αίμα σου, το οποίο αυξάνει την ποσότητα της σεροτονίνης —μιας ορμόνης που συνδέεται με τον ύπνο— στον εγκέφαλό σου.
Επιπλέον, γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μπορεί επίσης να περιεχουν υψηλές ποσότητες τρυπτοφάνης.
Παραδειγματα τετοιων τροφίμων περιλαμβάνουν το κοτόπουλο, τα αυγά, το τυρί, το ψάρι, η γαλοπούλα, το γάλα και το τόφου
Επιπλέον, γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος ή πρωτεΐνη μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα του πεπτιδίου YY και της ορμόνης χολοκυστοκινίνης, και τα δύο μπορεί να αυξήσουν το αίσθημα της υπνηλίας
Τρόφιμα που επιδρούν στις ορμόνες του ύπνου
Η μελατονίνη χαρακτηρίζεται και ως ορμονη του ύπνου, λειτουργεί σύμφωνα με τους ρυθμούς του ήλιου. Δηλαδή η παραγωγή της αυξάνεται όταν ο ήλιος δύει και μειώνεται οταν ανατέλλει.
Τρόφιμα που περιέχουν μελατονίνη αποτελούν αυγά, ψάρι, γάλα, ξηροί καρποί, όσπρια, ντομάτα , πιπεριές, φρούτα όπως τα κερασια, τα σταφύλια κλπ
Διάβασε περισσότερα Κεράσια: διατροφική αξία, οφέλη, πως να τα καταναλώσω
Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα
Έρευνες δείχνουν οτι τα επακόλουθα συμπτώματα μπορεί να διαρκούν έως και 4 ώρες μετά από ένα μεγάλο γεύμα
Να σημειώσουμε όμως ότι η διάρκεια και η σοβαρότητα της εξάντλησης μπορεί επίσης να επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες, όπως ο κακός ύπνος τη νύχτα ή η κατανάλωση αλκοόλ
Πως θα αποφύγω τη μεταγευματική υπνηλία
Στην συνέχεια σου παρουσιάζω κάποια σημεία που αν προσέξεις μπορείς να αποφύγεις αυτα τα δυσάρεστα συμπτώματα.
Κανε μικρά και συχνά γεύματα. Η κατανάλωση μεγάλων μερίδων συνδέεται με την υπνηλία, γι’ αυτό κρατησε τις μερίδες σου μέ μέτρο και άκουσε το στομάχι σου
Δημιούργησε ισορροπημένα γευματα. Φτιάξε το πιάτο σου σύμφωνα με την μέθοδο του πιάτου
Περιόρισε την κατανάλωση του αλκοολ, κυρίως με τα γεύματα σου. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει υπνηλία και να διαταράξει τον νυχτερινό σου ύπνο, προκαλώντας κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μείνε ενυδατωμένος. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κόπωση και να βλάψει τη νοητική σου λειτουργία.
Καλό και ποιοτικό υπνο. Στόχευσε σε 7-8 ώρες ύπνου τη νύχτα
Μεσημεριανός υπνος: Ένας σύντομος ύπνος 30 λεπτών μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της απόδοσης του εγκεφάλου σου
Διάβασε περισσότερα Τι ποτό να επιλέξω όταν κάνω διατροφή;
Τι πρέπει να προσέξω
Το αίσθημα κόπωσης μετά το φαγητό είναι μια κοινή φυσιολογική απόκριση και γενικά δεν προκαλεί ανησυχία. Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα σου μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτό το φαινόμενο
Εάν ωστόσο εξακολουθείς να παρακολουθείς αυτά τα συμπτώματα τακτικά τότε πρέπει να απευθυνθείς στον γιατρό που σε παρακολουθεί.
Βιβλιογραφία
Murphy KR, Deshpande SA, Yurgel ME, Quinn JP, Weissbach JL, Keene AC, Dawson-Scully K, Huber R, Tomchik SM, Ja WW. Postprandial sleep mechanics in Drosophila. Elife. 2016 Nov 22;5:e19334. Doi: 10.7554/eLife.19334. PMID: 27873574; PMCID: PMC5119887.
Vlahoyiannis A, Giannaki CD, Sakkas GK, Aphamis G, Andreou E. A Systematic Review, Meta-Analysis and Meta-Regression on the Effects of Carbohydrates on Sleep. Nutrients. 2021 Apr 14;13(4):1283. doi: 10.3390/nu13041283. PMID: 33919698; PMCID: PMC8069918.