Ρόδι: Διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες, πως να το καταναλώσεις

Αρχική 9 Τρόφιμα 9 Ρόδι: Διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες, πως να το καταναλώσεις
4 Δεκεμβρίου, 2023

Το ρόδι αποτελεί ένα ακόμη αγαπημένο φρούτο του χειμώνα. Το φρούτο αυτό με το λαμπερό κόκκινο χρώμα αποτελεί ένα τρόφιμο υπερτροφή με την σημαντική του διατροφική αξία.

Αν θες να μάθεις περισσότερα για αυτό συνέχισε την ανάγνωση και δες τι μπορεί να σου προσφέρει αλλά και πως μπορείς να το προσθέσεις στην καθημερινή σου διατροφή

Ας ξεκινήσουμε..

Διατροφική αξία

Ανά 100γρ ρόδι περιέχονται

Θερμίδες (kcal) 83
Νερό (%) 78
Πρωτεΐνη (γρ) 1,7
Υδατάνθρακες (γρ) 14,7
Φυτικές Ίνες (γρ) 4
Λίπος (γρ) 1,17
Βιταμίνες
Βιταμίνη C (mg) 10,2
Βιταμίνη Ε (μg) 0,6
Βιταμίνη Κ (mg) 16,4
Φολικό οξύ (μg) 38
Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο (mg) 10
Σίδηρο (mg) 0,3
Μαγνήσιο (mg) 12
Φώσφορο (mg) 36
Κάλιο (mg) 236
Νάτριο (mg) 3
Ψευδάργυρο (mg) 0,35
Μαγγάνιο (mg) 0,11
Χαλκό (mg) 0,15
Σελήνιο (μg) 0,5

Πηγή USDA 

Οφέλη

Όπως παρατηρείς από τον προηγούμενο πίνακα το λαμπερό αυτό φρούτο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Χαρίζοντας στον οργανισμό σου πολλαπλά οφέλη!

Πιο αναλυτικά..

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Τα ρόδια είναι πλούσια σε μια σειρά από αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του σώματός σου από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της φλεγμονής

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει σε πολλές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου.

Η κατανάλωση ροδιών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της φλεγμονής. Αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις ενώσεις που ονομάζονται πουνικαλαγίνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Το ρόδι μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη και την εξάπλωση του όγκου και να μειώσει τη φλεγμονή.

Ωστόσο χρειάζονται ακόμα περισσότερες έρευνες για να την επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων

Καλή υγεία της καρδιάς

Οι ενώσεις στο ρόδι μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες και τον πόνο στο στήθος.

Υποστήριξη της υγείας του ουροποιητικού συστήματος

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σχηματισμού πέτρας στα νεφρά

Αντιμικροβιακές ιδιότητες

Τα ρόδια περιέχουν ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων, μυκήτων και ζυμομυκήτων.

Ιδιαίτερα τα μικρόβια στο στόμα τα οποία προκαλούν κακοσμία του στόματος και τερηδόνα.

Μπορεί να βελτιώσει την αντοχή στην άσκηση

Οι πολυφαινόλες στα ρόδια μπορεί να αυξήσουν την αντοχή στην άσκηση αλλά και την ανάρρωση έπειτα από αυτήν

Καλή υγεία του εγκεφάλου

Το ρόδι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της υγείας του εγκεφάλου σου και στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον.

Υποστηρίζει το πεπτικό σύστημα

Το ρόδι είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες οι οποίες εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του εντέρου σου και βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων παθήσεων του πεπτικού συστήματος.

Ενώ αποτελούν και τροφή για τα προβιοτικά τα καλά βακτήρια του εντέρου σου

Παρενέργειες

Το ρόδι όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες είναι πιθανότατα ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ωστόσο, ορισμένα άτομα πρέπει να είναι προσεκτικά.

Αλλεργία

Μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί να εμφανίσουν αλλεργία. Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσεις είναι κνησμός, πρήξιμο, καταρροή, δυσκολία αναπνοής και αναφυλαξία

Πεπτικά προβλήματα

Μερικοί άνθρωποι έπειτα από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ροδιού μπορεί να εμφανίσουν πεπτικές παρενέργειες από το ρόδι, όπως η διάρροια, που είναι η πιο συχνή.

Αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα

Ο χυμός ροδιού μπορεί επίσης να αλληλοεπιδράσει αρνητικά με ορισμένα φάρμακα.

Ιδέες για να το καταναλώσεις

Στην συνέχεια σου παρουσιάζω μια σειρά από ιδέες που θα μπορούσες να απολαύσεις και εσύ το ρόδι.

Πρόσθεσε το λοιπόν σε..

  • Σε φρουτοσαλάτες
  • Στο γιαούρτι σου
  • Σε pancakes σαν topping
  • Στο ψωμί με ταχίνι
  • Στον χυλό βρώμης
  • Σε smoothies
  • Σε χυμούς
  • Μαζί με μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • Στο φρυγανισμένο ψωμί με τυρί κρέμα και μυρωδικά
  • Πράσινες σαλάτες

(Δοκίμασε να φτιάξεις πράσινη σαλάτα με μαρούλι, καρύδια και αποξηραμένο σύκο)

Δες την παραπάνω συνταγή στο προφίλ μου στο instagram 

Συμβουλή. Καθάρισε μια ποσότητα ροδιού και αποθήκευσε το στο ψυγείο σου ώστε να μπορείς να το προσθέτεις στις συνταγές σου καθημερινά

Συμπερασματικά

Το ρόδι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με πολλά οφέλη για την υγεία σου

Ένα νόστιμο φρούτο το οποίο θα χαρίσει χρώμα, άρωμα και γεύση σε κάθε γεύμα σου!

Βιβλιογραφία

Xu J, et al. Punicalagin Regulates Signaling Pathways in Inflammation-Associated Chronic Diseases. Antioxidants (Basel). 2021 Dec 24;11(1):29. doi: 10.3390/antiox11010029. PMID: 35052533; PMCID: PMC8773334.

Khwairakpam AD, et al Possible use of Punica granatum (Pomegranate) in cancer therapy. Pharmacol Res. 2018 Jul;133:53-64. doi: 10.1016/j.phrs.2018.04.021. Epub 2018 May 2. PMID: 29729421.

Zhao CN, et al. Fruits for Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases. Nutrients. 2017 Jun 13;9(6):598. doi: 10.3390/nu9060598. PMID: 28608832; PMCID: PMC5490577.

Veloso DJ, et al Potential antibacterial and anti-halitosis activity of medicinal plants against oral bacteria. Arch Oral Biol. 2020 Feb;110:104585. doi: 10.1016/j.archoralbio.2019.104585. Epub 2019 Nov 3. PMID: 31838294.

Özer M, Severcan EU, Cetin S, et al. Pomegranates as a rare cause of anaphylaxis in a school child. Revue Française d’Allergologie. 2022;62(6):582-584. doi:10.1016/j.reval.2021.11.005

Nirumand MC,et al Dietary Plants for the Prevention and Management of Kidney Stones: Preclinical and Clinical Evidence and Molecular Mechanisms. Int J Mol Sci. 2018 Mar 7;19(3):765. doi: 10.3390/ijms19030765. PMID: 29518971; PMCID: PMC5877626.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Θέλεις να λαμβάνεις άρθρα για την διατροφή;

Δείτε ακόμα

Χαρούπι: Τι είναι, διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες

Χαρούπι: Τι είναι, διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες

Το χαρούπι είναι ένας καρπός που στις μέρες μας κυκλοφορεί σαν συστατικό σε όλο και σε περισσότερα τρόφιμα. Σίγουρα άλλωστε θα έχεις προσέξει και εσύ ότι τα ράφια στα καταστήματα τροφίμων γεμίζουν συνεχώς με διάφορα προϊόντα (φρυγανιές, παξιμάδια, μπισκότα κ.α.) που...

Ημικρανία και διατροφή

Ημικρανία και διατροφή

Η ημικρανία είναι μια κατάσταση που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων. Όλοι είναι πιθανόν όλοι να εμφανίσουμε κάποια στιγμή έναν πονοκέφαλο. Ένας μεγάλος αριθμός ατόμων όμως βιώνει συχνά έντονα συμπτώματα ένας τύπος πονοκεφάλου, της ημικρανίας. Εκτιμάται ότι 1,1...

Ρυζογκοφρέτες και διατροφή

Ρυζογκοφρέτες και διατροφή

Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα τρόφιμο που έχεις ως βάση το ρύζι. Είναι ιδιαίτερα γνωστό σε άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρους καθώς είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες. Πολλοί ωστόσο δυσκολεύονται να τις καταναλώσουν σκέτες καθώς τις θεωρούν άνοστες. Στις μέρες μας όμως...

Pin It on Pinterest