Σταφύλια: θερμίδες, οφέλη, παρενέργειες, ιδέες να τα καταναλώσεις

Αρχική 9 Τρόφιμα 9 Σταφύλια: θερμίδες, οφέλη, παρενέργειες, ιδέες να τα καταναλώσεις
25 Σεπτεμβρίου, 2023

Τα σταφύλια είναι ένα από φρούτα που κυριαρχούν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πράσινα, μωβ, κόκκινα, μαύρα, με κουκούτσια ή χωρίς αποτελούν μια από αγαπημένες επιλογές μικρών και μεγάλων

Αν και εσένα σου αρέσουν τα σταφύλια τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο άρθρο. Συνέχισε την ανάγνωση και μάθε τα πάντα για αυτά

Είδη-ποικιλίες

Υπάρχουν διάφορα είδη σταφυλιών που διαφέρουν τόσο στο μέγεθος, στο χρώμα όσο και στην γεύση.

Κάποια σταφύλια έχουν βρώσιμους σπόρους ενώ υπάρχουν και αυτά χωρίς σπόρους.

Σίγουρα τα σταφύλια χωρίς κουκούτσι είναι πιο δελεαστικά στο να τα καταναλώσεις, αλλά τα σταφύλια με τους σπόρους τείνουν να είναι πιο γλυκά. Ο ίδιος ο σπόρος μπορεί να έχει ελαφρώς πικρή γεύση.

Επιπλέον υπάρχουν ορισμένες ποικιλίες σταφυλιών – γνωστές ως επιτραπέζια σταφύλια – τρώγονται συνήθως φρέσκα ή αποξηραμένα, ενώ άλλες ευνοούνται για την οινοποίηση. Είναι μικρότερα από τα επιτραπέζια σταφύλια αλλά έχουν παχύτερες φλούδες και μεγαλύτερους σπόρους.

Διατροφική αξία

Στα 100γρ σταφύλι περιέχονται

Θερμίδες (kcal) 69
Νερό (%) 80,5
Πρωτεΐνη (γρ) 0,7
Υδατάνθρακες (γρ) 18
Φυτικές Ίνες (γρ) 0,9
Λίπος (γρ) 0,16
Βιταμίνες
Βιταμίνη C (mg) 3,2
Βιταμίνη K (μg) 14,6
Βιταμίνη Α (μg) 3
Βιταμίνη Β1 ή Θειαμίνη (mg) 0,07
Βιταμίνη Β2 ή Ριβοφλαβίνη (mg) 0,07
Βιταμίνη Β3 ή Νιασίνη (mg) 0,18
Βιταμίνη Β5 ή παντοθενικό οξύ (mg) 0,05
Φυλλικό οξύ (μg) 2
Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο (mg) 10
Σίδηρο (mg) 0,36
Μαγνήσιο (mg) 7
Φώσφορο (mg) 20
Κάλιο (mg) 191
Νάτριο (mg) 2
Σελήνιο (μg) 0,1
Φθόριο (μg) 7,8

Πηγή USDA

Πολυφαινόλες

Όλες οι ποικιλίες σταφυλιού περιέχουν πολυφαινόλες.

Οι πολυφαινόλες είναι ενώσεις που δίνουν στα σταφύλια τα ζωηρά τους χρώματα.

Οι πολυφαινόλες είναι γνωστά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Προσφέρουν επίσης προστασία από ασθένειες και περιβαλλοντικές βλάβες

Οι φλούδες και ο πολτός των σταφυλιών περιέχουν τις περισσότερες πολυφαινόλες.

Οφέλη

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα οφέλη των σταφυλιών στην υγεία σου

Μπορεί να μειώσουν την χοληστερόλη

Οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταφύλια μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μειώνοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης

Επιπλέον, δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη – ένα αντιοξειδωτικό στα σταφύλια – όπως η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης

Μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε κάλιο. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης

Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ευεργετικές φυτικές ενώσεις που μπορεί να προστατεύουν από χρόνιες παθήσεις.

Καλή υγεία των ματιών

Τα σταφύλια περιέχουν διάφορες ενώσεις – όπως η ρεσβερατρόλη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη – που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη κοινών οφθαλμικών παθήσεων.

Μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, την προσοχή και τη διάθεση

Τα σταφύλια περιέχουν ενώσεις που μπορεί να βελτιώσουν τη μνήμη, την προσοχή και τη διάθεση, καθώς και να προστατεύουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Καλή υγεία των οστών

Τα σταφύλια περιέχουν πολλά μέταλλα απαραίτητα για την υγεία των οστών – συμπεριλαμβανομένου του καλίου, του μαγγανίου και των βιταμινών Β, C και Κ, που βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, μιας κατάστασης που οδηγεί σε εύθραυστα οστά

Επιπλέον έρευνες δείχνουν πως η ρεσβερατρόλη μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα

Αντιβακτηριακές ιδιότητες

Τα σταφύλια περιέχουν αρκετές ενώσεις που μπορεί να έχουν ευεργετικές επιδράσεις κατά των επιβλαβών βακτηρίων και μυκήτων.

Μπορεί επίσης να προστατεύσει από τροφιμογενείς ασθένειες. Όταν προστίθεται σε διάφορους τύπους τροφίμων, η ρεσβερατρόλη βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων, όπως το E. Coli

Δυνατό ανοσοποιητικό

Τα σταφύλια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι γνωστή για τα οφέλη του στο ανοσοποιητικό σύστημα

Διάβασε περισσότερα Βιταμίνη C: Ρόλος, δοσολογία και που θα την βρω

Μπορεί να επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης

Η ρεσβερατρόλη, η οποία βρίσκεται στα σταφύλια, έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιεί γονίδια που σχετίζονται με πιο αργά σημάδια γήρανσης και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Τα σταφύλια περιέχουν ενώσεις, όπως οι ανθοκυανίνες και η ρεσβερατρόλη, οι οποίες έχουν συνδεθεί με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί με τη σειρά τους να προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες.

Καλή υγεία μαλλιών και δέρματος

Η ρεσβερατρόλη στα σταφύλια μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σου από βλάβες και να προάγει την καλή υγεία των μαλλιών σου

Σίγουρα θα έχεις δει κρέμες προσώπου ή σώματος με την προσθήκη σταφυλιού.

Η ρεσβερατρόλη έχει κερδίσει δημοτικότητα στα καλλυντικά προϊόντα, επειδή διεισδύει στον φραγμό του δέρματος και αυξάνει τη συγκέντρωση κολλαγόνου, καθώς και προστατεύει από τις βλάβες από την έκθεση στον ήλιο.

Καλή υγεία του πεπτικού συστήματος

Ως καλή πηγή νερού και φυτικών ινών, τα σταφύλια μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας.

Βοηθάει στον καλό ύπνο

Τα σταφύλια είναι μια φυσική πηγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου.

Καλή πηγή βιταμίνης Κ

Τα σταφύλια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη του αίματός σου. Η έλλειψη βιταμίνης Κ σε θέτει σε κίνδυνο αιμορραγίας.

Παρενέργειες

Τα σταφύλια περιέχουν πολλά οφέλη για την υγεία σου, ωστόσο δείξε ιδιαίτερη προσοχή αν εμφανίζεις κάτι από τα ακόλουθα

Αλλεργία

Χρειάζεται προσοχή αν εμφανίζεις αλλεργία από την κατανάλωση τους. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αποφύγεις την κατανάλωση τους!

Αντιπηκτική αγωγή

Όπως αναφέραμε προηγουμένως τα σταφύλια είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ που βοηθά στην πήξη του αίματος. Δεν πρέπει λοιπόν να τα καταναλώνεις μαζί με αντιπηκτικά φάρμακα όπως ηπαρίνη ή βαρφαρίνη ή μερικά αναλγητικά.

Πως να τα καταναλώσεις

Τα σταφύλια είναι ενα φρούτο που μπορείς να το εντάξεις εύκολα στην διατροφή σου. Ας δούμε μερικούς τρόπους

  • Στο γιαούρτι σου με θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς και λίγο μέλι
  • Φρουτοσαλάτες με ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα
  • Σε smoothies
  • Σε ψωμί με ταχίνι
  • Σε πράσινες σαλάτες
  • Μαζί με κριτσίνια πολύσπορα και φέτες τυριού χαμηλά σε λιπαρά
  • Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις αποξηραμένα σε σπιτικά κέικ, μπισκότα, μπάρες δημητριακών κ.α.

Συμβουλή. Κατέψυξε τα σταφύλια σου και έτσι θα έχεις αυτό το φρούτο διαθέσιμο όλο το χρόνο

Καταλήγοντας

Τα σταφύλια προσφέρουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και ισχυρές φυτικές ενώσεις που ωφελούν την υγεία σου.

Είναι επίσης ένα αρκετά νόστιμο και εύκολα να τα προσθέσεις στη διατροφή σου φρούτο. Κατανάλωσε το μέτρο και απόλαυσε όλα τα οφέλη του

Βιβλιογραφία

Murillo AG, Fernandez ML. The Relevance of Dietary Polyphenols in Cardiovascular Protection. Curr Pharm Des. 2017;23(17):2444-2452. doi: 10.2174/1381612823666170329144307. PMID: 28356040.

Abu-Amero KK, Kondkar AA, Chalam KV. Resveratrol and Ophthalmic Diseases. Nutrients. 2016 Apr 5;8(4):200. doi: 10.3390/nu8040200. PMID: 27058553; PMCID: PMC4848669.

Kodali M, Parihar VK, Hattiangady B, Mishra V, Shuai B, Shetty AK. Resveratrol prevents age-related memory and mood dysfunction with increased hippocampal neurogenesis and microvasculature, and reduced glial activation. Sci Rep. 2015 Jan 28;5:8075. doi: 10.1038/srep08075. PMID: 25627672; PMCID: PMC4894403.

Ortega RMª, Jiménez Ortega AI, Martínez García RM, Cuadrado Soto E, Aparicio A, López-Sobaler AM. Nutrición en la prevención y el control de la osteoporosis [Nutrition in the prevention and control of osteoporosis]. Nutr Hosp. 2021 Jan 13;37(Spec No2):63-66. Spanish. doi: 10.20960/nh.03360. PMID: 32993301.

Salehi B, Mishra AP, Nigam M, Sener B, Kilic M, Sharifi-Rad M, Fokou PVT, Martins N, Sharifi-Rad J. Resveratrol: A Double-Edged Sword in Health Benefits. Biomedicines. 2018 Sep 9;6(3):91. doi: 10.3390/biomedicines6030091. PMID: 30205595; PMCID: PMC6164842.

Binks H, E Vincent G, Gupta C, Irwin C, Khalesi S. Effects of Diet on Sleep: A Narrative Review. Nutrients. 2020 Mar 27;12(4):936. doi: 10.3390/nu12040936. PMID: 32230944; PMCID: PMC7230229.

Ακολούθησε με στο Instagram

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Θέλεις να λαμβάνεις άρθρα για την διατροφή;

Δείτε ακόμα

Ιδέες για καλοκαιρινές σαλάτες

Ιδέες για καλοκαιρινές σαλάτες

Τις ζεστές αυτές μέρες του καλοκαιριού οι σαλάτες μπορούν να αποτελέσουν ένα πλήρες γεύμα που θα σε χορτάσει και ταυτόχρονα θα σου προσφέρει την δροσιά που χρειάζεσαι Αν ψάχνεις εύκολους και νόστιμους τρόπους να φτιάξεις την σαλάτα σου εισαι στο κατάλληλο άρθρο...

Νεκταρίνια: Διατροφική αξία, ιδιότητες, οφέλη, πως να τα καταναλώσεις

Νεκταρίνια: Διατροφική αξία, ιδιότητες, οφέλη, πως να τα καταναλώσεις

Το καλοκαίρι πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες φέρνει μαζί του και απολαυστικά φρουτάκια πλούσια σε νερό. Ένα από αυτά είναι και τα νεκταρίνια. Τα νεκταρίνια είναι ένα είδος ροδάκινου με λαμπερή και λεία φλούδα σε αντίθεση με το θολό περίβλημα του ροδάκινου. Αν είσαι...

Σπόροι Chia: Τι είναι, διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες, πως να τους καταναλώσεις

Σπόροι Chia: Τι είναι, διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες, πως να τους καταναλώσεις

Οι σπόροι Chia είναι μικροί σπόροι που το τελευταίο διάστημα γίνονται όλο και πιο γνωστοί στο ευρύ κοινό. Πλήθος συνταγών έχουν σαν κύριο συστατικό τους σπόρους chia τόσο σε σνακ όσο και σε πρωινά γεύματα. Αν θες να μάθεις περισσότερα για τους σπόρους αυτούς τότε...

Pin It on Pinterest