Ταχίνι: Τι είναι, διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες, πως να το καταναλώσω

Αρχική 9 Uncategorized 9 Ταχίνι: Τι είναι, διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες, πως να το καταναλώσω
28 Μαρτίου, 2024

Το ταχίνι είναι ένα τρόφιμο που παρασκευάζεται από το σουσάμι και στις μέρες μας αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς.

Ωστόσο υπάρχουν και αρκετοί που φοβούνται να το καταναλώσουν καθώς αποτελεί ένα τρόφιμο με πολλές θερμίδες. Τι ισχύει όμως πραγματικά;

Αν θες να μάθεις περισσότερα γι αυτό τότε βρίσκεσαι στο κατάλληλο άρθρο. Συνέχισε την ανάγνωση και μάθε τα πάντα για αυτό το τρόφιμο αλλά και στο τέλος δες και διάφορες ιδέες για το πως μπορείς να το καταναλώσεις

Πάμε να το γνωρίσουμε αναλυτικά..

Τι είναι

Το ταχίνι είναι μια πάστα που δημιουργείται από αλεσμένο σουσάμι.

Σήμερα μπορείς να το βρεις σε διάφορες εκδοχές ολικής, με μέλι, πορτοκάλι ακόμη και με σοκολάτα ή κακάο ώστε να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα.

Ας δούμε ως τι μπορεί να σου προσφέρει στον οργανισμό σου

Διατροφική αξία

Ανα 1κ.σ.(15γρ) ταχίνι περιέχονται

Θερμίδες (kcal) 89
Πρωτεΐνη (γρ) 2,6
Υδατάνθρακες (γρ) 3,2
Φυτικές Ίνες (γρ) 0.7
Λίπος (γρ) 8
Βιταμίνες
Βιταμίνη C (mg) 0.6
Βιταμίνη Α (μg) 0.45
Βιταμίνη Β1 ή Θειαμίνη (mg) 0.2
Βιταμίνη Β2 ή Ριβοφλαβίνη (mg) 0.02
Βιταμίνη Β3 ή Νιασίνη (mg) 0.84
Φυλλικό οξύ (μg) 14.2
Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο (mg) 21,2
Σίδηρο (mg) 0,6
Μαγνήσιο (mg) 14,2
Φώσφορο (mg) 118
Κάλιο (mg) 69
Νάτριο (mg) 5
Σελήνιο (μg) 5
Χαλκός (mg) 0.2

Πηγή USDA

Οφέλη

Παρατηρείς πως πρόκειται για ένα τρόφιμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Στην συνέχεια λοιπόν σου παρουσιάζω πως αυτό μεταφράζεται σε οφέλη για τον οργανισμό σου

Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Οι σπόροι σουσαμιού, που είναι το κύριο συστατικό του ταχινιού, έχουν ισχυρή επίδραση στην υγεία της καρδιάς σου μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια και η LDL (κακή) χοληστερόλη

Μειώνει την φλεγμονή

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής.

Η χρόνια φλεγμονή φαίνεται πως μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι αυτοάνοσες διαταραχές.

Διάβασε περισσότερα Αρθρίτιδα και τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή

Πλούσιο σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι ευρέως γνωστές για την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος αλλά και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων

Γερά οστά

Το σουσάμι που περιέχεται στο ταχίνι αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου και μαγνησίου. Αυτά τα μέταλλα είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών σου.

Επιπλέον περιέχει και σουσαμίνη μια ένωση που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις σου.

Γερό ανοσοποιητικό σύστημα

Οι σπόροι του σουσαμιού είναι πλούσιοι σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως ψευδάργυρος, σελήνιο, χαλκό, σίδηρο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Ε. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά μπορούν να οδηγήσουν σε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Μπορεί να βοηθήσει τον σχηματισμό κυττάρων αίματος

Οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν σίδηρο, χαλκό και βιταμίνη Β6, τα οποία είναι απαραίτητα για τον σχηματισμό των κυττάρων του αίματος σου.

Αντιοξειδωτική δράση

Το σουσάμι αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Ε και άλλων φυτικών ενώσεων που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες στο σώμα σου. Ενώ μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε υγιή μαλλιά και δέρμα

Καλή υγεία του θυρεοειδούς

Οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν μέταλλα όπως σελήνιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β6 απαραίτητα για την υγεία του θυρεοειδούς σου.

Μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Το σουσάμι περιέχει επίσης φυτοοιστρογόνα, φυτικές ενώσεις που έχουν παρόμοια δράση με τα οιστρογόνα. Έτσι δρα ανακουφίζοντας τα δυσάρεστα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά την εμμηνόπαυση όπου τα οιστρογόνα στις γυναίκες μειώνονται,

Έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Το σουσάμι που αποτελεί το βασικό συστατικό του ταχινιού περιέχει πινορεσινόλη, μια ένωση που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σου

Πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη και βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Το ταχίνι αποτελεί ένα ιδανικό τρόφιμο κατά την διάρκεια της νηστείας αλλά και σε όσους ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή.

Παρενέργειες

Το ταχίνι πρόκειται για ένα τρόφιμο που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα παρενέργειες στους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο δείξε προσοχή αν εμφανίζεις αλλεργία στο σουσάμι, όπου σε αυτή την περίπτωση απόφυγε την κατανάλωση του

Επιπλέον πρόσεχε τις ποσότητες που καταναλώνεις όταν βρίσκεσαι σε μια προσπάθεια απώλεια βάρους.

Πριν όμως βιαστείς να το απορρίψεις διάβασε την επόμενη παράγραφο για να καταλάβεις τι εννοώ..

Παχαίνει το ταχίνι;

Μια συχνή ερώτηση που ακούω καθημερινά στο γραφείο είναι να φάω ταχίνι; Μου αρέσει αλλά δεν το επιλέγω για να μην παχύνω.

Αυτό που θα σου πω εγώ είναι πως τίποτα δεν παχαίνει αν το καταναλώνεις στην κατάλληλη ποσότητα, Όλα με μέτρο! Κανείς δεν πάχυνε μόνο απο το ταχίνι και κανείς δεν αδυνάτισε τρώγοντας ένα φρούτο

Να θυμάσαι μέτρο, ισορροπία και ποικιλία είναι το κλειδί!

Διαβασε περισσότερα Μεγάλη Εβδομάδα: Ιδέες για νηστίσιμα γεύματα

Πως να το καταναλώσεις

Το ταχίνι αποτελεί ένα ευέλικτο τρόφιμο που μπορεί να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις πολλά νόστιμα σνακ αλλά και να αποτελέσει συστατικό σε πολλές συνταγές στα κυρίως γεύματα σου.

Πιο αναλυτικά μπορείς να φτιάξεις γεύματα όπως

  • Ψωμί με ταχίνι, φράουλες και σπόρους chiα
  • Γλυκό τοστ με ταχίνι και μέλι
  • Τορτίγια με ταχίνι κακάο και μπανάνα τυλιγμένο σε ρολό
  • Σπιτικά pancakes με ταχίνι και φρούτα
  • Αυγόφετες με ταχίνι και μέλι
  • Smoothie με φρούτα, γάλα αμυγδάλου, ταχίνι και μέλι
  • Ρυζογκοφρέτες με ταχίνι, κομμένα φρούτα και ηλιόσπορους
  • Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ταχίνι
  • Κέικ, μπάρες ή μπισκότα με ταχίνι

Αλλά μπορείς επίσης να φτιάξεις και dressing σε πράσινες σαλάτες ή χούμους

Δες αυτή και άλλες συνταγές στο προφίλ μου στο instagram

Καταλήγοντας

Το ταχίνι λοιπόν αποτελεί ένα τρόφιμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με μοναδικά οφέλη για το οργανισμό σου.

Κατανάλωσε το μέτρο στην καθημερινή σου διατροφή και απόλαυσε τόσο την γεύση όσο και τα οφέλη που έχει να σου προσφέρει

Βιβλιογραφία

Khadem Haghighian M,et al. Effects of sesame seed supplementation on lipid profile and oxidative stress biomarkers in patients with knee osteoarthritis. Health Promot Perspect. 2014 Jul 12;4(1):90-7. doi: 10.5681/hpp.2014.012. PMID: 25097842; PMCID: PMC4122033.

Rafiee S, et al. Effects of Sesame Consumption on Inflammatory Biomarkers in Humans: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Evid Based Complement Alternat Med. 2021 Nov 1;2021:6622981. doi: 10.1155/2021/6622981. PMID: 34760018; PMCID: PMC8575626.

Wikul A, Damsud T, Kataoka K, Phuwapraisirisan P. (+)-Pinoresinol is a putative hypoglycemic agent in defatted sesame (Sesamum indicum) seeds though inhibiting α-glucosidase. Bioorg Med Chem Lett. 2012 Aug 15;22(16):5215-7. doi: 10.1016/j.bmcl.2012.06.068. Epub 2012 Jul 3. PMID: 22818971.

Wintergerst ES, Maggini S, Hornig DH. Contribution of selected vitamins and trace elements to immune function. Ann Nutr Metab. 2007;51(4):301-23. doi: 10.1159/000107673. Epub 2007 Aug 28. PMID: 17726308.

Sworczak K, Wiśniewski P. The role of vitamins in the prevention and treatment of thyroid disorders. Endokrynol Pol. 2011;62(4):340-4. PMID: 21879475.

Pianjing P, et al. Estrogenic activities of sesame lignans and their metabolites on human breast cancer cells. J Agric Food Chem. 2011 Jan 12;59(1):212-21. doi: 10.1021/jf102006w. Epub 2010 Dec 8. PMID: 21141889.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Θέλεις να λαμβάνεις άρθρα για την διατροφή;

Δείτε ακόμα

Ηλιόσποροι: Διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες

Ηλιόσποροι: Διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες

Οι ηλιόσποροι αποτελούν μια αγαπημένη συνήθεια και ένα εύκολο σνακ κατά την διάρκεια μιας ταινίας ή σε μια κυριακάτικη βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς σου. Αποτελούν όμως και ένα θρεπτικό σνακ; Μάθε τα πάντα για αυτούς στο άρθρο που ακολουθεί. Τι είναι Οι ηλιόσποροι...

Εισαγωγή στερεών τροφών: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Εισαγωγή στερεών τροφών: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Η εισαγωγή στέρεων τροφών στην ζωή ενός παιδιού είναι ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη του και γενικά στην ζωή του. Η διατροφή ενός παιδιού σε αυτή την ηλικία είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς το βοηθά στην δημιουργία των διατροφικών του συνηθειών και την σχέση του με...

Χαρούπι: Τι είναι, διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες

Χαρούπι: Τι είναι, διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες

Το χαρούπι είναι ένας καρπός που στις μέρες μας κυκλοφορεί σαν συστατικό σε όλο και σε περισσότερα τρόφιμα. Σίγουρα άλλωστε θα έχεις προσέξει και εσύ ότι τα ράφια στα καταστήματα τροφίμων γεμίζουν συνεχώς με διάφορα προϊόντα (φρυγανιές, παξιμάδια, μπισκότα κ.α.) που...

Pin It on Pinterest