Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί οι ξέγνοιαστες ώρες στις παραλίες κάτω από τον ζεστό ήλιο.
Η έκθεση στον ήλιο ωστόσο μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους όπως ξηρότητα, ρυτίδες, αφυδάτωση, πρόωρη γήρανση, ακόμη και καρκίνο.
Έτσι είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού και άλλων προστατευτικών μέτρων κατά την έκθεση του δέρματος σου σε αυτόν.
Ήξερες όμως πως και η διατροφή σου μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη σύμμαχο στην προστασία του δέρματος σου;
Στο άρθρο που ακολουθείς μπορείς να βρεις μια λίστα με τρόφιμα τα οποία μπορούν να σε προστατεύσουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
Ας τα δούμε αναλυτικά..
Τρόφιμα-σύμμαχοι για το δέρμα σου
Στην συνέχεια σου παραθέτω μια λίστα με κάποια τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα σου να παραμείνει υγιές και λαμπερό
Μούρα
Είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν το δέρμα λόγω της έκθεσης στον ήλιο και του στρες.
Είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην καλή υγεία του δέρματος σου ειδικά μετα απο μια μέρα στην παραλία
Διάβασε περισσότερα Βιταμίνη C: Ρόλος, δοσολογία και που θα την βρω
Τα βατόμουρα είναι ακόμα πιο ισχυρά αν είναι άγρια ποικιλία.
Καρπούζι
Οι ντομάτες είναι γνωστές ότι περιέχουν λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα της ντομάτας. Αλλά τα καρπούζια στην πραγματικότητα περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα.
Το λυκοπένιο μπορεί να λειτουργήσει και ως φυσικό αντηλιακό
Σύμφωνα με έρευνα το λυκοπένιο απορροφά τόσο την UVA όσο και την UVB ακτινοβολία, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για αυτό το αποτέλεσμα λόγω του ρυθμού ανανέωσης του δέρματος
Διάβασε περισσότερα Καρπούζι: θερμίδες, διατροφική αξία και οφέλη
Ξηροί καρποί και σπόροι
Τα καρύδια, οι σπόροι κάνναβης, οι σπόροι chia και ο λιναρόσπρορος περιέχουν τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Το σώμα σου δεν μπορεί να παράγει ωμέγα-3, επομένως είναι σημαντικό να τα λαμβάνεις από τη διατροφή σου.
Τα ωμέγα-3 βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει φυσικά τις επιπτώσεις μετά την έκθεση στον ήλιο και στη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματός σου. Ενώ επίσης είναι αντιφλεγμονώδεις.
Τα ψάρια και τα αυγά είναι επίσης εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. που αγαπούν το δέρμα μας.
Μαύρη Σοκολάτα
Για σένα που αγαπάς την σοκολάτα σου έχω ευχάριστα νέα! Η μαύρη σοκολάτα είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδή που προστατεύουν το δέρμα σου αλλά το βοηθούν και στην ενυδάτωση του
Καρότα
Τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο. Το σώμα μετατρέπει τη β-καροτένιο σε βιταμίνη Α, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του δέρματος σου. Ενώ και το β-καροτένιο φαίνεται πως παρέχει φυσική αντηλιακή προστασία
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα φυλλώδη πράσινα (όπως το σπανάκι) είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Έχει βρεθεί ότι προστατεύουν από τις ρυτίδες, τις βλάβες από τον ήλιο, ακόμη και τον καρκίνο του δέρματος.
Κουνουπίδι
Συνήθως όσο περισσότερα χρώματα περιέχουν τα λαχανικά σου τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχουν. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του κουνουπιδιού. Αυτό το σταυρανθές λαχανικό είναι η εξαίρεση στον κανόνα.
Το κουνουπίδι περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες από τις ελεύθερες ρίζες.
Επιπλέον το κουνουπίδι είναι επίσης μια φυσική αντηλιακή τροφή χάρη στην ιστιδίνη. Αυτό το ά-αμινοξύ διεγείρει την παραγωγή του ουροκανικού οξέος, το οποίο απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία.
Νερό
Φυσικά τις ζεστές αυτές μέρες απαραίτητη είναι και η ενυδάτωση σου!
Καταλήγοντας
Παρατηρείς λοιπόν πως υπάρχουν τρόφιμα τα οποία μπορούν να σου προσφέρουν φυσική αντηλιακή προστασία και να ωφελήσουν την υγεία του δέρματος σου.
Προσοχή ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως τα υπόλοιπα προστατευτικά μέτρα δεν είναι απαραίτητα.
Μην ξεχνάς λοιπόν να ανανεώνεις το αντηλιακό σου, να φοράς γυαλιά ηλίου και καπέλο και να αποφεύγεις την έκθεση σου στον ήλιο κυρίως τις μεσημεριανές ώρες.
Καλό καλοκαίρι και καλές βουτιές!
Βιβλιογραφία
Katsumi et al. 2001) Effect of Dietary Histidine Content on the Change in Content of Skin Urocanic Acid Isomers in Hairless Mice Irradiated with Ultraviolet B, Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 65:6, 1415-1418, DOI: 10.1271/bbb.65.1415