Χαρούπι: Τι είναι, διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες

Αρχική 9 Τρόφιμα 9 Χαρούπι: Τι είναι, διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες
20 Φεβρουαρίου, 2024

Το χαρούπι είναι ένας καρπός που στις μέρες μας κυκλοφορεί σαν συστατικό σε όλο και σε περισσότερα τρόφιμα.

Σίγουρα άλλωστε θα έχεις προσέξει και εσύ ότι τα ράφια στα καταστήματα τροφίμων γεμίζουν συνεχώς με διάφορα προϊόντα (φρυγανιές, παξιμάδια, μπισκότα κ.α.) που έχουν ως βάση το χαρούπι.

Είναι όμως και μια σωστή επιλογή; Διάβασε το άρθρο που ακολουθεί και μάθε τι είναι το χαρούπι και τι μπορεί να σου προσφέρει

Τι είναι

Το χαρούπι προέρχεται από την χαρουπιά. Ο καρπός του μοιάζει με σκούρο καφέ λοβό μπιζελιού, το οποίο περιέχει σπόρους.

Η γεύση του είναι γλυκιά και αποτελεί ένα υποκατάστατο της σοκολάτας σε πολλές συνταγές.

Πρόκειται για ένα φυτό που η χρήση του για τα οφέλη του στην υγεία μας πηγαίνει 4.000 χρόνια πίσω στην αρχαία Ελλάδα.

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν από τους πρώτους που καλλιέργησαν χαρουπιές

Μάλιστα τον 19ου αιώνα πουλούσαν λοβούς χαρουπιού σε τραγουδιστές. Το μάσημα τους βοηθούσε να διατηρούν υγιείς τις φωνητικές τους χορδές, να καταπραΰνουν και να καθαρίζουν το λαιμό τους.

Πως καταναλώνεται

Στις μέρες μπορείς να βρεις το χαρούπι στην αγορά με πολλούς τρόπους. Κυκλοφορεί ως αλεύρι, σιρόπι, εκχύλισμα, αλλά και σαν κύριο συστατικό σε προϊόντα όπως κριτσίνια, παξιμάδια, δημητριακά, φρυγανιές, μπισκότα κλπ

Το αλεύρι προκύπτει από αποξηραμένους, ψημένους λοβούς χαρουπιού και μοιάζει πολύ με σκόνη κακάο

Το χαρούπι λοιπόν έχει ιδιαίτερα γλυκιά γεύση και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε γλυκές συνταγές όπως σε κέικ, μπισκότα, μπράουνις..

Να θυμάσαι μπορείς σε πολλές συνταγές να αντικαταστήσεις το κακάο με χαρούπι σε αναλογία 1 προς 1.

Διατροφική αξία

Ανα 100γρ σκόνη χαρουπιού (ή χαρουπάλευρο) περιέχει

Θερμίδες (kcal) 233
Πρωτεΐνη (γρ) 6,67
Υδατάνθρακες (γρ) 86,7
Φυτικές Ίνες (γρ) 40
Λίπος (γρ)
Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία
Ασβέστιο (mg) 347
Σίδηρο (mg) 2,67
Κάλιο (mg) 827
Νάτριο (mg) 33

Πηγή USDA

Παρατηρείς λοιπόν πως σε σχέση με την σκόνη κακάο περιέχει την διπλάσια ποσότητα σε ασβέστιο, ενώ δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη και λιπαρά.

Οφέλη

Ας δούμε πως μπορεί το χαρούπι να βοηθήσει τον οργανισμό σου.

Μπορεί να μειώσει την χοληστερόλη

Το χαρούπι περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η προσθήκη τροφών πλούσιων σε πολυφαινόλες, όπως το χαρούπι, στη διατροφή σου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης.

Διάβασε περισσότερα Διατροφή και χοληστερόλη

Καλή υγεία του πεπτικού

Βοηθά στην αντιμετώπιση των τοξινών και στην πρόληψη της επιβλαβούς βακτηριακής ανάπτυξης στο πεπτικό σου σύστημα.

Επιπλέον φαίνεται πως ο χυμός χαρουπιού μπορεί να είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία της διάρροιας σε μικρά παιδιά και ενήλικες.

Καλή υγεία τον οστών

Το χαρούπι περιέχει ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο σημαντικό για την υγεία των οστών σου. Βοηθά επίσης στην καλή λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων και των μυών σου.

Επιπλέον δεν περιέχει οξαλικά, σε αντίθεση με το κακάο. Ενώσεις δηλαδή που μειώνουν την ικανότητα του σώματός σου να απορροφά το ασβέστιο.

Διάβασε περισσότερα Αρθρίτιδα και τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή

Ελεύθερο γλουτένης

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και στη σίκαλη. 

Εάν έχεις κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη θα πρέπει να αποφεύγεις τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Η σκόνη χαρουπιού δεν περιέχει γλουτένη

Καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Το χαρούπι είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών πολυφαινολών. Περιέχει περίπου 24 πολυφαινολικές ενώσεις κυρίως γαλλικό οξύ και φλαβονοειδή. Ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες.

Το γαλλικό οξύ επίσης έχει βρεθεί ότι απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και νευροπροστατευτικές ικανότητες.

Παρενέργειες

Το χαρούπι θεωρείται ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους με χαμηλό κίνδυνο.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το χαρούπι για χρήση σε τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και καλλυντικά.

Ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί αλλεργία κυρίως σε άτομα με αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς και όσπρια. Αυτές οι αντιδράσεις περιλάμβαναν εξανθήματα, άσθμα και αλλεργικό πυρετό.

Ως συμπλήρωμα διατροφής το χαρούπι δεν εμπίπτει στις ίδιες οδηγίες του FDA.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μπορεί να μην είναι ασφαλής, ιδιαίτερα για τις έγκυες γυναίκες. Μπορεί να προκαλέσει ακούσια απώλεια βάρους και μειώσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

Απευθύνσου πάντα στον γιατρό που σε παρακολουθεί πριν πάρεις κάποιο συμπλήρωμα.

Διάβασε περισσότερα Θηλασμός και διατροφή

Καταλήγοντας

Το χαρούπι είναι ένα αρκετά θρεπτικό τρόφιμο με πολλά οφέλη για την υγεία σου. Ενώ αποτελεί επίσης και ένα εξαιρετικό υποκατάστατο της σοκολάτας, που σου επιτρέπει να το χρησιμοποιήσεις με τον ίδιο τρόπο σε όλες σχεδόν της συνταγές όπως θα έκανες και με το κακάο.

Βάλε το χαρούπι στην καθημερινή σου διατροφή και επωφελήσου από όλα όσα έχει να σου προσφέρει

Βιβλιογραφία

Ruiz-Roso B, Quintela JC, de la Fuente E, Haya J, Pérez-Olleros L. Insoluble carob fiber rich in polyphenols lowers total and LDL cholesterol in hypercholesterolemic sujects. Plant Foods Hum Nutr. 2010 Mar;65(1):50-6. doi: 10.1007/s11130-009-0153-9. PMID: 20094802.

Melinda K. Munos, Christa L Fischer Walker, Robert E Black, The effect of oral rehydration solution and recommended home fluids on diarrhoea mortality, International Journal of Epidemiology, Volume 39, Issue suppl_1, April 2010, Pages i75–i87, https://doi.org/10.1093/ije/dyq025

Owen,R. W., Haubner, R., Hull, W. E., Erben, G., Spiegelhalder, B., Bartsch, H.,& Haber, B. (2003, December). Isolation and structure elucidation of themajor individual polyphenols in carob fibre. Food and Chemical Toxicology,41(12), 1727-1738 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027869150300200X

Ακολούθησε με στο Instagram

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Θέλεις να λαμβάνεις άρθρα για την διατροφή;

Δείτε ακόμα

Ιδέες για καλοκαιρινές σαλάτες

Ιδέες για καλοκαιρινές σαλάτες

Τις ζεστές αυτές μέρες του καλοκαιριού οι σαλάτες μπορούν να αποτελέσουν ένα πλήρες γεύμα που θα σε χορτάσει και ταυτόχρονα θα σου προσφέρει την δροσιά που χρειάζεσαι Αν ψάχνεις εύκολους και νόστιμους τρόπους να φτιάξεις την σαλάτα σου εισαι στο κατάλληλο άρθρο...

Νεκταρίνια: Διατροφική αξία, ιδιότητες, οφέλη, πως να τα καταναλώσεις

Νεκταρίνια: Διατροφική αξία, ιδιότητες, οφέλη, πως να τα καταναλώσεις

Το καλοκαίρι πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες φέρνει μαζί του και απολαυστικά φρουτάκια πλούσια σε νερό. Ένα από αυτά είναι και τα νεκταρίνια. Τα νεκταρίνια είναι ένα είδος ροδάκινου με λαμπερή και λεία φλούδα σε αντίθεση με το θολό περίβλημα του ροδάκινου. Αν είσαι...

Σπόροι Chia: Τι είναι, διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες, πως να τους καταναλώσεις

Σπόροι Chia: Τι είναι, διατροφική αξία, οφέλη, παρενέργειες, πως να τους καταναλώσεις

Οι σπόροι Chia είναι μικροί σπόροι που το τελευταίο διάστημα γίνονται όλο και πιο γνωστοί στο ευρύ κοινό. Πλήθος συνταγών έχουν σαν κύριο συστατικό τους σπόρους chia τόσο σε σνακ όσο και σε πρωινά γεύματα. Αν θες να μάθεις περισσότερα για τους σπόρους αυτούς τότε...

Pin It on Pinterest